Basketbol Oyuncuları

Basketbolun Vücuda Faydaları

Basketbolun Vücuda Etkileri

Her spor faaliyeti gibi basketbol da vücudun çeşitli kısımlarını çalıştırarak güç, dayanıklılık, esneklik, çabukluk gibi fiziksel gelişmeler; hızlı düşünme, etkili karar alma, sezgi, bütünü görme, rekabet psikolojisi gibi mental-fiziksel gelişmeler sağlar. İster sokakta ister profesyonel oynansın her vücudun basketboldan kazanımları olacaktır. Doğru veya yanlış bildiğimiz bu kazanımları sizin için toparladık.

Basketbol Oynamak Boy Uzatır Mı?

Basketbol Oynamak  Basketbol oynarken en çok duyduğumuz cümleler nelerdir? Küçükken büyüklerimiz hep basketbol oynarsak boyumuzun uzun olacağını söylerdi değil mi? Peki bu ne kadar doğru?

Basketbol oynamanın birçok faydası var ve bu faydalardan birisi de dolaylı olarak boyu uzatması evet ama basketbolun tek faydası boyu uzatmak olamaz değil mi? Basketbol oynamak için belirli bir hareketler bütününe ve koordinasyona ihtiyaç olduğu için basketbol oynamak kaslardaki motor hafızayı ve kasların dayanıklılığını arttırır.  2018 yılında yapılan bir araştırma basketbol gibi takım sporlarının kemik dayanıklılığını dahi arttırdığını sonucuna ulaşmış.

Basketbol Oynamak Hangi Kaslara İyi Gelir?

Basketbol oynamak vücudumuzdaki birçok kasın çalışmasına da yardımcı olur. Core bölgesi kasları , Bacak kasları , Kol ve omuz kasları bu kas gruplarından sadece bazıları. Basketbol oynamanın özellikle küçük yaşlarda koordinasyon, motor beceri, esneklik, dayanıklılık  ve denge üzerinde çok olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.
  Günümüzde birçok Fitness salonunun basketbol oynama alanına sahip olduğunu görüyoruz ve bu bize basketbolun aynı zamanda kardiyo yapmak için de icra edilebileceğini gösteriyor.  Basketbol oyuncuları eskiden sadece kol ve bacak kasları odaklı çalışırken günümüzde gelişen spor bilimleri ve vücut metrik ölçümleri ile Core bölgesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmış durumda. Özellikle üst liglerde (Nba,Euroleague) takımların hatta oyuncuların özel antrenörleri ve hareket bilimleri uzmanları bulunmakta. Bu uzmanlar aracılığı ile oyuncuların zayıf kasları ve zayıf özellikleri belirlenerek bölgesel çalışmalarla bu oyuncular güçlendiriliyor.

Basketbol Oynamak Neyi Geliştirir, Diğer Faydaları Nedir?

   Basketbol oynamanın fiziksel faydaları dışında mental ve zihinsel olarak birçok artısı mevcut. Basketbol oynamak kendine güveni, takım çalışmasını ve hatalarından ders çıkarmayı bireye öğretir. Basketbol oynayan bireylerde unutkanlığın bile azaldığı çalışmalarla belirlenmiştir.

   Basketbol Kolları Güçlendirir mi?

Basketbolda temel sayı üretme yöntemlerinden birisi olan şut, kollar sayesinde atıldığı için basketbol kolları güçlendirir. Burada dikkat etmemiz gereken nokta şutun sadece kollar ile atılmadığıdır. Şut atarken omuz, bacak hatta core bölgesi kaslarımız da çalışır.

   Basketbol ve Motor Beceriler

Basketbol her ne kadar eller ve kollar ile oynanan bir spor gibi görünse de basketbolda el ve ayak koordinasyonu çok önemlidir. Topu sektirirken aynı anda ayaklarınızın da bir ahenk içerisinde hareket etmesi gerekir. Basketbol bu yönüyle ince ve kaba motor hareketleri geliştirir ve hassasiyeti arttırır.

 Michael Jordan bugün tarihin en büyük basketbolcusu ise bunda Jordan’ın yıllarca özel antrenörlüğünü yapmış olan Tim Grover ’un payı büyüktür. Tim Grover fiziksel gelişimin basketbol oyununda ne kadar önemli olduğunu anlatan bir kitap dahi yazmıştır.

Unutmamamız gereken bir diğer gerçek ise doğru fiziksel gelişimin sakatlık risklerini de azalttığıdır. Basketbol oynamak için her şeyden önce sakatlanmamak ve sağlıklı kalmak gerekir. Günümüzde milyon dolarlar kazanan Nba oyuncuları sakat kaldıkları dönemlerde kaybettikleri paralar sebebiyle sakatlık önleyici tedavilere binlerce dolar ödemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu