Basketbol Oyuncuları

Curry Gibi Şut Atmanın Sırları

Basketbolda şut atmanın püf noktaları vardır. Basketbol oynamayı seven ve kendini geliştirmek isteyen her insan Curry gibi şut atışı yapmak ister. Şut atışı basketbol oyunun önemli parçalarından biridir. İyi bir şut atışı yapabilmek için öğrenilmesi ve uygulanması gereken bazı teknikler bulunur. Bu yazımızda basketbol şut nasıl atılır sorusunun cevabını bulabilir ve iyi bir şut atışı gerçekleştirmek için gerekenleri öğrenebilirsiniz.

İsabetli Şut Nasıl Atılır? 

Rakip takımın potasına sayı kazanmak amacıyla hücum oyuncusunun yaptığı top atışına şut denir. Şut atılırken oyuncunun vücut ağırlığı genellikle her iki ayağa dengeli şekilde dağılır. Şut atışı sırasında dizler hafif şekilde bükülür ve ayaklar omuz genişliğinde açılır. Top, gövdenin önünde ve göğüs hizasında iki el ile tutulur. Topu parmak uçları ve baş parmak yardımı ile tutmak daha isabetli şutlar atılmasını sağlar. Basketbolda şut atma işleminin başarılı şekilde gerçekleşmesinde önemli olan detaylardan bir tanesi motivasyon ve konsantre olmaktır. Topu atacağınız hedefi belirlerken hedefin çemberin orta ya da arka kısmı olması da önemli bir noktadır. Top potasına olan mesafe yakın derecede ise sıçramanın da az olması gerekir. 

Basketbolda söz konusu şut atmak olduğunda akıllara gelen ilk isim ise Stephen Curry’dir. Stephen Curry, sahip olduğu üçlük rekorları ve potaya yaptığı uzak atışları sayesinde birçok kişi tarafından NBA tarihinin en yetenekli şutörü olarak gösterilir. 

Şutumu Nasıl Geliştirebilirim?

Basketbolda önemli olan oyun hareketlerinden bir tanesi de şut atmaktır. İyi bir basketbol oyuncusu olmak için iyi şut atabilmek önemlidir. Basketbolda şut nasıl geliştirilir sorusunun birtakım cevapları vardır. Bunların başında ise motivasyon ve konsantrasyon gelir. Daha sonra ise belirli teknikleri öğrenerek basketbolda şut atma işlemini kolay şekilde gerçekleştirmeniz mümkündür. 

DGDT tekniği ile basketbol oynarken iyi şut atmayı kolay şekilde öğrenebilirsiniz. DGDT tekniğinin açılımı ise denge, gözler, dirsek ve takiptir. Saydığımız bu noktalar iyi bir şut atabilmek için dikkat edilmesi gereken temel konulardır. 

Denge şut başlangıcı için oldukça önemli bir etkendir. Dengesiz atılan bir şutun potaya ulaşma ihtimali oldukça düşüktür. Vücut dengesi ise ayaklardan başlar, bu nedenle şut atmaya hazırlanırken her zaman parmak uçları ile yere basılmalıdır. Ayak tabanlarını kullanmak zaman kaybına neden olurken aynı zamanda dengenin de bozulmasını sağlar. Ayaklar omuz genişliğinde açık olmalı, dizler bükülmeli ve kalça aşağı şekilde olmalıdır. Tüm bunlar yapıldıktan sonra yerden güç alarak şuta kalkılır ve şut atışı gerçekleştirilir. Sırayla bu işlemlerin gerçekleştirilmesi çok daha dengeli ve güçlü bir şekilde şut atışının yapılmasını sağlar. 

Gözler şut atışını iyi bir şekilde yapmanın önemli noktalarındandır. Potaya her açıdan bakmak ve göz aşinalığı oluşturmak için çemberin her açısından atış pratiği yapmak iyi bir şut atışı gerçekleştirmenize yardımcı olur. 

Dirsekler, şutun düz ve bombeli şekilde gitmesine yardımcı olurlar. Şut atışı sırasında dirseklerin konumu şut atılan taraftaki dizlerin hizasında olmalıdır. 90 derecelik dirsek açısı iyi bir şut atışı yapmak için doğru olur. 

Takip aşamasında ise şut atışı gerçekleştirildikten sonra eller hemen geri çekilmez. Bunun nedeni şutu bilek ile takip etmenin kas hafızası gelişimi sağlaması ve daha iyi şut atışları yapabilmenize yardımcı olmasıdır. 

Şut Atma Teknikleri

Basketbolda şut atmanın püf noktaları bulunur. Bu püf noktalar daha iyi şut atışları gerçekleştirmenize yardımcı olur. Püf noktaların yanı sıra basketbolda isabetli şut atma tekniklerini incelemek ve pratik yapmak da şut atmayı geliştirmek için önemlidir. 

Basketbolda şut atma teknikleri toplamda 4 çeşittir. Bunlar durarak, sıçrayarak şut, çengelli atış ve turnike yöntemleridir. İlk şut atma yöntemi olan durarak şut genellikle serbest atışlarda kullanılır ve 4 ile 9 metre aralığında uygulanır. Diğer yöntemlerden biri olan çengelli atış ise potaya yakın yerlerde yapılan yakın müdahalelere karşı kullanılır. Harekete başlamadan topu sağa atacakmış gibi aldatma hareketi yapılabilir. Bu yöntemde vücut potaya dönük şekilde durur ve omuzlar ile dirsekler topu korur. Dizler bükülü ve ayaklar paralel şekilde dururken top göğüs hizasına getirilir. Şut atma yöntemlerinden bir tanesi olan turnike ise basketbolda en kolay sayı alma yöntemleri arasında bulunur. Bu yöntemin amacı pota altına kadar top sürmeden çembere en hızlı şekilde ulaşmaktır. 

Adım Adım Şut Atma

Basketbolda kendinizi geliştirmenin önemli noktalarından bir tanesi de iyi bir şut atışı yapabilmenizdir. Şut atışınızı geliştirmek için izleyebileceğiniz yöntem ve teknikler yer alır. Şut atmayı adımları ile beraber öğrenebilmek için yapmanız gerekenler arasında şunlar bulunur;

  • Dönüş: Stephen Curry, mükemmel bir denge ve kontrol uyumu ile ayaklarını zayıf koluna doğru çevirir. Bunu yaparken ise ayaklarını 10 derecelik bir açı ile ayaklarına döndürür. Kalçasını ve omzunu potaya doğru hizalar ve sağ kolundan düz bir şut atışı yapar. Curry tekniği, dirseklerin de doğru şekilde hareket etmesini sağlayarak doğru bir şut atışı yapılmasına yardımcı olur. 
  • Duruş: Şut atışı yapılacağı sırada dizlerin birbirine yaklaştırılması ve ters bir V harfi oluşturması gerekir.
  • Dalış: Şut pası alındıktan sonra top birkaç santim aşağı indirilmeli ve daha sonrasında şut atışı yapılmalıdır. Bu hareket güç ve ritim açısından oldukça önemlidir. 
  • Anlık Şut: Bu adımda yapılması gereken şut atmak için beklememektir. Bu yöntem daha hızlı olmanızı sağlarken sıçrama için olanak tanımaz. NBA tarihinin en yetenekli şutörlerinden biri olan Curry bu yöntem ile başarılı şutlar atar. 
  • Dizlerin Bükülmesi: Bu adımda şut atışı yaparken dizler bükülmelidir. Dizler doğru açı ile büküldüğünde ve hareket doğru yapıldığında iyi bir şut açısı gerçekleştirmek mümkündür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu