Basketbol AyakkabısıBasketbol Oyuncuları

Yaşayan Efsane Luka Doncic ve Jordan Luka 1

Jordan Luka 1 ve Doncic

Luka Doncic Şubat 1999’da Ljubljana’da doğdu. Astroloji meraklıları için evet Luka bir balık burcu. Ben burçlardan anlamam diyenlerse onun asistlerinde cömertliği, onun takımını sahiplenişinde sadakati ve onun oyun estetiğinde balık sanatçılığını bulabilir. Memleketi Ljubljana Slovenya’nın başkenti, en kalabalık ve en büyük şehri. Baba Doncic eski bir basketbol oyuncusu ve antrenör, anne Mirjam Poterbin güzellik salonu işletmecisi. Annesinin işini ne kadar iyi yaptığını merak edenler @mirjampoterbin kullanıcı adıyla Instagram’ı turlayabilirler…

Doncic babasının ve coğrafyanın etkisiyle küçük yaşta basketbol, futbol gibi oyunlar ve toplarıyla haşır neşir olmaya başladı. Bugün Doncic’in  muhteşem ayak oyunları kökenini futboldan alıyor. Bu oyunları Jokic ve ünlü tenisçi Novak Djokovic de sık sık yapar çünkü Balkanlı olmak bir yandan sevdiğiniz sporu bir yandan da futbolu oynamak demektir.

 

Luka Doncic okula başladığında kendisinden büyüklerle basketbol oynamak durumunda kalır. O günleri anlatırken ‘’İlkokulda benden daha büyük ve tecrübeli çocuklarla oynuyordum. Çoğu benden daha hızlı, daha uzun ve kesinlikle daha tecrübeliydi. Bu yüzden onları yenmek için basketbola zeka katmalıydım’’ diyor Luka. Önce Union Olimpija 8 yaş takımına, sonrasında yaşıtlarına attığı farkla birkaç yıl içerisinde 14 yaş takımına katılır. 2012 yılında 13 yaşında Real Madrid’e kiralanır, alt yaş gruplarında yerel bir İspanya turnuvasında yaptıkları ona MVP ödülünü ve kalıcı Real Madrid sözleşmesini getirir. Artık 13 yaşında, hiç İspanyolca bilmeden Madrid’de hayata atılan kocaman bir çocuktu. Çocuk adamdı. El Nino Maravilla’ydı.

16 yaş 2 ay 2 gün. Doncic’in Real Madrid A takım formasını sırtına geçirdiği gündeki yaşı. Bu yaş o formayı giyen en genç sırt rekorunu da ona getirmişti. 2 metreyi aşan boyu, nefis rakip okuma yeteneği, çok zor şutları sokma becerisi ve tutkusuyla 16 yaşındaki bu oyun kurucu Rubio’ların, Saric’lerin genç yaşta hafızalara kazınan performanslarını unutturuyordu. Madrid’de bir hafıza çalkalanması, gittiği deplasmanlardaysa hayranlıkla karışık bir korku iklimi vardı. İstanbul’a geldiği maçlarda onu izleyenler ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklar. Her mevkide oynayabiliyor olması bir yandan övgüleri doğururken bir yandan da net bir mevkisi olmadığı için şüpheler de uyandırmıştı. Kaçarı yoktu bu adamın, ya her şeyi en iyi şekilde yapabilen bir süperstar olacaktı ya da… Uzun sürmedi 18 yaşında Euroleague MVP’si olurken 2018 Belgrad’daki finalde Fenerbahçe’yi üzmüştü. Bir yıl öncesi Eurobasket 2017 Sinan Erdem’de Slovenya şampiyon olurken turnuvanın ilk 5’ine seçilmişti. Elimizde büyümüş resmen.


Vakit geldi. Basketbolun er meydanı, yıldızların galaksilerdeki kadar bol olduğu, benim diyenin 4 sayı 2 asistle kenara geldiği macera Luka’yı çağırıyordu. Macera dolu Amerika… Atlanta tarafından seçilip Dallas’a takas edilirken o dönem Phoenix koçu olan Igor Kokoskov onu çok istemiş. Birlikte Slovenya bayrağı altında kazandıkları Avrupa Şampiyonluğu’nu unutamayan Sırp koç şimdilerde Dallas antrenör ekibinin bir parçası olarak Luka’sına kavuşmuş durumda.

Doncic’in NBA kariyerinden uzun uzun bahsetmek istemiyorum. Lige girişiyle tek maçta bulduğu 7 üçlük isabetiyle NBA tarihinde bunu yapan en genç sporcu, bir maçta 20+ sayı atan en genç Dallas oyuncusu gibi unvanları kaptı. Sonrasında takımın liderliği, playofflar, 2022 Batı Konferans Finali… Luka Doncic henüz 23 yaşında. Call of Duty oynamayı, Game of Thrones seyretmeyi, büyük aşkı Anamaria Goltes’i ve köpeğini çok seviyor. Bir şeyi daha çok seviyor ki bu da yazının kalan kısmını doğuruyor: Sneaker mağazası Flight Club’dan sipariş vermeyi.


 Luka NBA oyuncusu olduğunda Jordan markası 5 yıl 75 milyon dolarlık teklifini yaptı ve büyük anlaşma başladı. Doncic Jordan anlaşmasından sonra ilk yıllarında düşük bütçeli, hafif ayakkabılar giydi. Luka’nın giydiği bazı Jordan modelleri.

Jordan Jumpman Diomand Low
Jordan React Elevation
Jordan Zoom Separate


Sonrasında Jordan 35 ve Jordan 35 Low -bu modelin Doncic’e özel rengi üretilmişti- giyerek seviye atlayan Luka Jordan 36’nın Doncic logolu rengi dahil pek çok rengini giydi. Ayağında Jordan’larla sayısız başarı yakalayan ve markayı Avrupa’da çok iyi temsil eden sporcu 2K gibi video oyunlarında kapak olunca artık imzalı ayakkabı vakti kapıyı çalıyordu. Doncic’in sneakerlara olan büyük ilgisi tarzı ve seçimlerinden anlaşılıyor haliyle bir imzalı ayakkabı fikri onu ne kadar heyecanlandırdı tahmin edebiliriz. Jordan Luka 1 isimli model gündeme gelince akıllarımızda sorular dolaşmaya başladı. Bu adamın fiziği, oyun tarzı ve mevki çeşitliliği ayakkabısının yapısı için pek çok ihtimali mümkün kılıyordu. Örneğin bir Curry stili hafif, esnek, çevik ayakkabıdır ama Doncic’e ne geleceğini tahmin etmek kolay değildi. Öte yandan tasarım ve renkler de muhtemelen Luka’nın özen gösterdiği noktalardan olacaktı.

Jordan Luka 1 Quai 54



Günler sorularımıza galip geldi ve Jordan Luka 1’in fotoğrafları sızmaya başladı. Low yani düşük bilekli bir ayakkabıyla karşılaştık, Doncic’in Avrupa’da olması sebebiyle Paris’te bir etkinlik yapıldı, Jordan’ın zaman zaman iş ortaklığı ettiği Fransız markası Quai54 rengi ile ilk Jordan Luka 1 satışa çıkmış oldu. Düşük bilek, oldukça düşük (400-450 gram civarında) ağırlık, Formula 23 adı konulan yeni yastıklama teknolojisi, zeminle dans eden taban tutuşu… Luka 1 basketbol ayakkabısı sahibi gibi neredeyse kusursuz gözüktü. Kutusu hariç. Dümdüz siyah Jordan kutusu veya iki renkli basit tasarımla yapılmış kutu, peri masalı gibi başlayan hikayeyi biraz insanlaştırıyor. Ayakkabıyı detaylı incelemek isteyenler için bir adet Türkçe video bulabildim aşağı bırakayım.

Yeni renkler geldikçe Doncic’in Jordan Luka 1’ine dair konuşmayı mutlaka sürdüreceğiz. Bu özel adam, çok genç yaşta efsane adayı olmuş sporcunun kariyeri nasıl ilerleyecek bilemeyiz. En iyi şekilde gitmesini umabiliriz. Şuna şüphe yok ki Doncic neler başarırsa ayakkabılara da o kadar gözde olacak.
Kim bilir belki Jordan Luka 1, 30 yıl sonra bugünün Air Jordan 1’i gibi anılacak, belki çok daha kıymetli bir sneaker olarak görülecek. Yatırım tavsiyesi değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu