Basketbol Ayakkabısı

Basketbol Ayakkabısı Zıplamayı Etkiler Mi?

Kendine özel kurallar ile oynanan basketbol, hızın ve esnekliğin önemli olduğu spor dalları arasında yer alır. Bu oyuna özel olarak üretilen spor ayakkabıları, basketbol ayakkabısı olarak isimlendirilir. Bu spor dalına özel olarak üretilen ayakkabılar, oyun içerisinde yapılan hareketler ve zıplamalar sırasında istediğiniz performansı elde edebilmeniz için yardımcı olur. Basketbol ayakkabıları oyuncuların oynadığı pozisyonlara göre farklılık gösterir. Bu nedenle uygun özelliklerde seçeceğiniz basketbol ayakkabısı zıplamanızı olumlu yönde etkileyebilir. Basketbol ayakkabıları; üst kısım, orta taban ve dış taban olmak üzere üç ana bölümden oluşur. Orta tabanın sahip olduğu özellikler zıplamayı etkiler. 

Basketbol zıplamanın önemli olduğu bir oyun türüdür. Zıplamanın seviyesi ve doğru şekilde yapılması isabetli top atışları yapılmasına yardımcı olur. Orta kesim olarak adlandırılan basketbol ayakkabısı modelleri, sık şut atışı yapan oyuncular için oldukça önemlidir. Yapılan ani duruşlar, sıçramalar ve sıçrama sonrası bileklerde oluşan baskıyı azaltmak için orta kesimli basketbol ayakkabılarını tercih etmek doğru bir seçim olur. Aynı zamanda tabanlarında yaylanma özelliği bulunan basketbol ayakkabıları ani hareketler sırasında ayak güvenliğinizi koruyarak daha konforlu bir maç deneyimi yaşamanıza yardımcı olur.

Doğru Zıplama

Basketbol oyunu doğru ve iyi sıçramalar yapılmasını gerektiren bir spor türüdür. Doğru zıplama yapmak, performansınızı etkilerken aynı zamanda isabetli atışlar yapmanıza da yardımcı olur. Basketbol zıplama geliştirme teknikleri ile doğru sıçramalar yapmayı öğrenmeniz mümkündür.

Doğru zıplamayı yapabilmek için ayaklar omuz genişliğinde açılmalı ve dizler hafif şekilde bükülmelidir. Dizlerin büküleceği açı kişiden kişiye doğru değişmekle beraber çoğu zaman 90-120 derece arasında olmalıdır. En doğru açıyı bulmak için denemeler yapmanız gerekir. Doğru şekilde zıplamak için kalça pozisyonu, oturur şekilde aşağı doğru ve üst gövdeyi hafif şekilde öne doğru eğerek olmalıdır. Doğru zıplamanın en önemli noktalarından biri de hızlı şekilde zıplamaktır. Sıçrama sırasında sırt bölgesi dik şekilde durmalıdır. Aynı zaman da kollar da doğru zıplama için önemlidir. Sıçrama sırasında kolların cep hizasında ya da biraz altında olması gerekir. Kolların arkada ya da yanda tutulması da doğru olabilir. Hangi pozisyonun siizin için en uygun olduğunu denemeler ve atışlar yaparak bulmanız mümkündür. Doğru zıplama için önemli olan noktalardan bir tanesi de doğru nefes almaktır. Zıplamaya başlamadan önce nefesinizi almalı zıplama boyunca tutmalı ve zıplamayı tamamladıktan sonra nefesinizi bırakmalısınız. Önemli olan konulardan biri de yere yumuşak şekilde inebilmektir. İniş yaparken dizler 15 dereceden fazla bükülmemeli ve tamamen yere kadar çökülmemelidir.

Daha Yükseğe Nasıl Zıplayabilirim? 

Basketbol oyununda en yüksek seviyeye zıplayabilmek şut atışınızı kolaylaştırır. Bu nedenle zıplamayı doğru şekilde gerçekleştirmek önemlidir. Daha yükseğe zıplamayı etkileyen faktörler bulunur. Zıplamayı konforlu hale getiren ve tabanları ile zıplamayı destekleyen basketbol ayakkabısı modellerini tercih etmek yüksek seviyeye sıçramanıza yardımcı olur. Zıplamayı etkileyen faktörlerden bir tanesi de vücut yapınızdır. Gerekli ve doğru antrenmanları düzenli aralıklar ile yaparak sıçrama seviyenizi artırmayı başarabilirsiniz.

Örnek Zıplama Antrenmanı

Basketbol zıplama antrenmanı, zıplama işlemini geliştirmek için sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında bulunur. 

Daha yukarıya sıçramayı başarabilmenin en önemli etkenlerinden biri bacak kaslarını güçlendirmektir. Lunge egzersizi bacak kaslarını geliştirmede oldukça etkili bir yöntemdir. Bu egzersiz, iki adet dumbell ile yapılır. Elinize dumbell aldıktan sonra dik bir şekilde durmanız gerekir. daha sonrasında ise el ve kolların ileri bakacak şekilde olmalı, elleriniz o pozisyonda iken bir ayağınızı adım atar gibi ileri şekilde atmalısınız. Bu hareketi yaparken diğer bacağınızın diz kısmı yere değmelidir. Bundan sonra ayağınızı değiştirerek egzersizi istediğiniz süre boyunca tekrarlayabilirsiniz. 

Zıplamanızı geliştirmek için yapabileceğiniz egzersizlerden bir tanesi de kalf kaslarını geliştirmektir. Bu kaslar kişinin zıplamasını yüzde kırk oranında etkilemektedir. Egzersizin yanı sıra beslenme düzenine dikkat etmek de bu kasların gelişmesini sağlar. Protein ve lif ağırlıklı gıdalar ile beslenerek ve kalf kaslarını geliştiren egzersizler yaparak daha yukarı zıplamayı başarmanız mümkündür.

Zıplama seviyenizi artırmak için yapılacak bir başka egzersiz ise ip atlamaktır. Bir ip yardımı ile yapabileceğiniz bu egzersiz, istediğiniz yerde yapılabilmesi ve sadece ip gerektirmesi ile oldukça kolaydır. Bu egzersizin etkili olmasındaki püf nokta ip atlama sırasında parmak uçlarınızda durmanızdır. Parmak uçlarında yapacağınız ip atlama egzersizi kalf kaslarının gelişmesinde de oldukça etkilidir. 

En İyi Zıplatan Basketbol Ayakkabıları

En iyi zıplatan basketbol ayakkabısı, belirli etkenlere göre değişim gösterebilir. Zıplama işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmeniz ayakkabı özelliklerine bağlı olduğu kadar kas ve vücut yapınıza da bağlıdır. 

Basketbol ayakkabılarının özellikleri oynana pozisyona göre değişim gösterir. Örneğin ön hatta oynayan oyuncular için denge oldukça önemlidir. Potaya doğru ilerlendiği sırada destekleyici temellere ihtiyaç duyulur. Doğru destek ise ayak bileklerini ve ayakları sıkıca sararak sabitler. Bu sayede oyuncunun hızla hareket etmesi ve etkili şekilde zıplamasına yardımcı olur.  Aynı zamanda ani sıçramaların ve dönüşlerin güvenli şekilde yapılabilmesi için basketbol ayakkabı tabanlarının kaymaması gerekir. 

Sıkça şut atışı yapan ve zıplayan oyuncular için ise orta kesim basketbol ayakkabısı modelleri tercih edilebilir. Ani duruşlar, zıplamalar ve zıplama sonrası bileklerde oluşan baskı bu tür ayakkabılar sayesinde kontrol altına alınabilir. Aynı zamanda tabanlarında yaylanma özelliği bulunduran basketbol ayakkabılarını tercih etmek de daha yükseğe sıçramanıza yardımcı olur. 

Daha yükseğe zıplayabilmek ve en çok zıplatan basketbol ayakkabısı modelini bulabilmek için ayakkabının bu özelliklere sahip olup olmadığını inceleyebilir ve kendinize en uygun basketbol ayakkabısına kolay şekilde sahip olarak başarılı oyunlara imza atabilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu